פציעות ספורט: אילו סוגים יש, ממה הן נוצרות והאם אפשר למנוע אותן?

פעילות ספורטיבית מהווה את הדרך הטובה והבטוחה ביותר ליצירה של אורח חיים בריא ומאוזן, בייחוד כאשר משלבים את הרכיבה. רכיבה על אופניים משפרת את סיבולת לב הריאה ואף מסייעת לטובת בנייה של מסת שריר, אולם באופן טבעי, פעילות זו עלולה להוביל גם לפציעות שיכולות לא רק לפגוע בתדירות האימונים אלא אפילו להשבית. למעשה, טעויות במסגרת האימון כמו למשל בחירה לא נכונה בשטח רכיבה לצד ציוד ספורט שאינו איכותי מספיק עלול להוביל לפציעות ספורט גם אצל ספורטאים חובבים וגם אצל ספורטאים מקצועיים. מהן פציעות הספורט הנפוצות ביותר והאם אפשר למנוע אותן מלכתחילה? אנחנו כאן עם כל הפרטים.

פציעות ספורט – כל מה שצריך לדעת

כספורטאים, אם ברמה החובבנית או המקצוענית, צריך להיות מודעים לנזקים ולפציעות הספורט המתרחשות בעקבות פעילות גופנית. פעילות גופנית כמו רכיבה על אופניים יוצרת עומסים משמעותיים על המפרקים כמו גם רקמות הגוף, ובהתאם לכך עלולה להסב נזקים משמעותיים. נזקים אלו מתעצמים בעיקר כאשר הגוף אינו מתפקד כראוי או כאשר קיימים לקויות בתכנון ובמערך האימונים, או אף כאשר קיימים לקויות בהתאמת הציוד. ישנם סוגים של פציעות ספורט האופייניים לחבולה טראומתית כמו למשל נפילה או מעידה מהאופניים שיכולה לגרום לנזק, קריעה של השרירים ואפילו שבר לצד  פגיעה ברקמה העדינה, או נזקים שנוצרים בעקבות שחיקה ומאמץ שגורמים לדלקות כמו בורסיטיס. בנוסף, סוג נוסף של פציעות ספורט נובע בעקבות לקות פנימית בתפקוד בעקבות חוסר סימטריה, לקות עצבית, חולשה בשרירים או ירידה בטווח התנועה.

גורם נוסף לפציעה הוא לקות חיצונית המתרחשת כתוצאה מהנעלה לא מתאימה, אופניים שאינם מכוונים כראוי, תמהיל אימונים לקוי או רכיבה על משטח משופע. במקצועות הסיבולת כמו למשל רכיבה מרבית פציעות הספורט הן על רקע של שחיקה ומאמץ, ונובעים לרוב מלקות תפקודית או לקות בתכנון מערך האימונים וחוסר התאמה בציוד.

 

 

האם אפשר למנוע פציעות מסוג זה?

בין אם אתם רוכבים מקצועיים ובין אם רוכבים חובבים, חשוב לדעת כי ניהול נכון של מערך האימונים הוא קריטי לטובת הפחתה של הסיכוי לפציעות קלות עד חמורות. במדריך הבא תוכלו למצוא טיפים מעולים לרכיבה בטוחה, כאשר צריך לקחת בחשבון כי היכולת שלכם להימנע מפציעות היא מוגבלת למדי, וזאת בעקבות שחיקה ומאמץ טבעיים שנגרמים בעקבות הרכיבה. על כן, חשוב מאוד להיות מודעים לעצמכם ובמידה ואתם חשים בכאב, לפנות לקבלת אבחון המתבצע על ידי רופא. לא פעם מה שמתחיל בתור כאב עמום הופך לכאב כרוני, ובשל כך נדרש להיות עם אצבע על הדופק ולפנות לקבלת טיפול תומך לטובת חזרה לשגרת אימונים בטוחה, והפחתת הסיכויים לפציעות חמורות.

טיפול בפציעות ספורט

אם עד לפני מספר שנים היכולת של עולם הרפואה לספק פתרון לרוכבים ולספורטאים בפרט היה מוגבל למדי, כיום ניתן להבחין בשינוי מגמה משמעותית וזאת בשל שורה ארוכה של טיפולים ייעודים שנועדו לא רק להחזיר אתכם לפעילות אלא גם ליצור תהליך שיקום אפקטיבי. בין הטיפולים ניתן למנות בין היתר דיקור סיני, פיזיותרפיה לצד תרגול יוגה ופילאטיס. בנוסף, שימושים באביזרים כמו למשל חגורת גב יכולה גם היא לסייע לטובת יצירת הליך שיקום,  כאשר כיום אפשר לבצע רכישה של אביזרים תומכים דרך חנויות מתמחות, במחיר מצוין ועם שימת דגש על התאמה מדויקת לסוג הפציעה.

לסיכום

כרוכבים מקצועיים או חובבים, חשוב להבין לעומק את הנושא של פציעות ספורט ואת ההשלכות על איכות החיים ובייחוד על היכולת להמשיך לרכב באופן בטוח. דרך הסקירה אותה הצגנו לכם כאן, גם אתם תוכלו לא רק לשמור על עצמכם אלא גם ליצור תמהיל טיפול אפקטיבי שמוביל להליך שיקום, וחזרה לפעילות מלאה.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, ואין לראות בו חוות דעת רפואית ומקצועית. כדי לקבל את המענה המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.