מי שעוסק ברכיבה על אופניים יודע כמה הספורט הזה יכול להיות מתיש וקשה לגוף וגם מבחינה מנטלית. רכיבת כביש יכולה לארוך כמה שעות טובות כאשר בדרך עולים עליות בלתי נגמרות. כל זה מתבצע תחת שמש קופחת בקיץ או בקור עז וגשם בעונת החורף. קחו את כל זה ותקבלו ספורט שמשאיר את הגוף עם חוסרים רבים ודרישות מאד מיוחדות מבחינת חומרים שונים ותזונה. במאמר הזה ניתן את הבסיס לתזונה ותוספי מזון לרוכבי אופניים. הוא מתאים הן לרוכבי כביש והן לרוכבי שטח.
בניית שריר
כמו בכל ספורט, גם באופניים אנחנו למעשה פוגעים מעט בשריר בעת האימון בכדי שהוא יגדל ויפצה את עצמו לאחריו. זה מה שמוביל לצמיחה של השריר וגדילה מאימון לאימון. תהליך הגדילה מערב חלבון כאבן בניין של השריר. אבקת חלבון במינון מדויק לאחר האימון תוכל להחזיר לנו את החלבון שהגוף צריך. חשוב לצרוך את החלבון בסמיכות לאימון. מומלץ לעשות זאת בתוך שעה מסיומו. למעשה, זה תלוי בסוג הרכיבה. רכיבה שמאמצת יותר שרירי כוח – ספרינטים קצרים ומרובים – תדרוש יותר חלבון בסוף האימון.
אנרגיה
תחום נוסף שחשוב לתת עליו את הדעת הוא האנרגיה הזמינה במהלך האימון. הגוף שלנו הופך בזמן רכיבה סוכר לאנרגיה וכך מניע אותנו (ובעיקר במהלך מסלולי רכיבה ארוכים). רכיבה מאומצת תוביל לירידה במאגרי האנרגיה הזמינה לנו בגוף. ניתן לספק לגוף אנרגיה בדמות מאכלים שונים בהם בננה, פירות יבשים או אפילו סנדוויץ' קטן. הבעיה היא שהם יכולים לתפוס מקום רב והם גם פחות יעילים. מומלץ להשתמש לפחות חלק מהזמן בג'לים ייעודיים הכוללים כמות מוגברת של קלוריות זמינות לנפח מאד קטן של ג'ל. הוא נספג במהירות בגוף ויכול להיות ממש הצלה אם מתחילים להרגיש תשישות ואפילו סחרחורות.
את הג'לים מומלץ לקחת עוד לפני שאנחנו מגיעים למצב של חוסר באנרגיה. בשביל להבין כמה ובאיזו תדירות, יש לנסות אותם באימונים. בדרך כלל מדובר על נטילה של כארבעה ג'לים באימון אינטנסיבי של שלוש שעות. אם מדובר בתחרויות, המינון יכול להגיע עד כמעט שניים לשעה וזאת בשל צריכת האנרגיה המוגברת של הגוף.
מלחים
רכיבה ממושכת גורמת להזעה. ההזעה מוציאה מהגוף מלחים ומינרלים חיוניים לגוף. ניתן להחזיר את החומרים הללו בעזרת משקאות שונים כאשר המפורסם ביותר הוא הגטורייד. באופן דומה ניתן להרכיב משקה כזה על ידי שילוב של מינרלים ומלחים שונים בבקבוק השתיה.
מגנזיום
למגנזיום יש תפקיד חשוב מאד ביצירת אנרגיה בשריר. הבעיה היא שלא ניתן לזהות חוסר שלו בבדיקת דם פשוטה. מומלץ לקחת מגנזיום במינון קבוע ובהתייעצות עם רופא ספורט. את המגנזיום לוקחים לפני שהולכים לישון או לאחר אימון מאד קשה. שימו לב שיותר מדי מגנזיום יכול להזיק ולכן צריך לאזן אותו בכמות נכונה בהתאם לגוף שלנו.
תוסף BCAA
זהו תוסף המכיל שלוש חומצות אמינו שונות. הוא מגיע בצורת ג'ל. תפקידו הוא לעזור ביצירת השריר ולמזער את ההרס בו. מומלץ לקחת את הכמוסות במרווחים של שעה מתחילת האימון וגם בסופה. זהו תוסף שמתאים למי שמבצע אימונים ארוכים שעולים על שלוש שעות. לפני תחילת השימוש יש להתייעץ עם רופא ספורט או דיאטן בכדי להתאים את המינון לסוג האימון, למשקל הגוף ולצרכים הייחודיים שלנו.
בכל הנוגע לתוספים יש להיות תמיד מאד קשוב לגוף ולהרגשה שלנו. אנחנו ממליצים לא לערוך שינויים קיצוניים בתזונה, אלא לשנות בכל פעם משהו אחד. זה יאפשר לכם להבין טוב יותר כיצד כל תוסף עוזר לכם וכיצד כל שינוי בו בא לידי ביטוי בגוף וגם בתוצאות.